Głośna oktawia II?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez neptunX
    Co do filtra to zadzwoniłem do ASO i powiedziali że na 100% nie ma filtra. Dlaczego Marek powiedział że jest :roll:
    no wiesz, nie odbierajac Markowi jego wiedzy, umiejetnosci, fachowosci, profesjonalizmu itd itp itd
    on tez moze sie mylic :idea:
    generalnie jednak, dobrze jest wiedziec co sie ma pod maska, czy pod podloga, przynajmniej w swoim samochodzie, no i dobrze wiedziec, co sie kupuje :idea: :wink:
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• eR_
      Rider
      • 2005
      • 411

bylem na wymianie oleju, serwis powiedzial, ze nie mam DPF, zalalem motula
      Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
      Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• moonwalker37
        Classic
        • 2006
        • 18

neptunX, ja też mam coś takiego. Pojawiło się po ok 2000km i zaczyna się na niskich obrotach, potem jest w tle. Najlepiej słyszalne na II biegu przy ok 2,5 rpm a jak zmieniam bieg przy tych obrotach to słychac troche lepiej w pierwszej fazie wciskania sprzęgła zaraz na początku i pedał leciutko drży.
        Pojeździł ze mna główny mechanik i powiedział że to jakieś linki od sprzęgła sie wypieły i drżą i walą w jakąś osłone termiczną. W pt mają mi to poprawiać.

Tak sobie myśle że jeżeli kupuje się samochód za >70kPLN to powinien w dobrym stanie opuszczać salon.
        Ja mam błąd w sofcie(trzęsie na V przy 2000rpm), problem z tym sprzegłem i zacinającą sie funkcje otwierania bagażnika pilota a po naprawie gwarancyjnej nie działa wogóle :diabelski_usmiech
        Jakbym kupił jakiegoś 10 letniego klekota 2,5 TDI za 25 kPLN to pewnie miałbym spokój :szeroki_usmiech
        Jak serwis naprawi to zdam relacje.
        Octavia II Liftback Ambiente 1,9 TDI 77kW(jeszcze) i ta magiczna czerń

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez moonwalker37
          Jakbym kupił jakiegoś 10 letniego klekota 2,5 TDI za 25 kPLN to pewnie miałbym spokój
          nie stresuj sie, nie mialbys :szeroki_usmiech
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• moonwalker37
            Classic
            • 2006
            • 18

No i byłem z OIIw serwisie. Wymienili soft, porawili termoosłonę i cięgna sprzęgła i nie drży, nie rzęzi i nie trzęsie. Ale za to płacze (jak to określiła moja żona). Turbina się załącza i słyczaś taki lekki jęk. Musze pojeździć żeby określić w jakich warunkach jęczy. Czy Wy tez takie coś macie? Czy to jest norma?

Jak odbierałem samochód to sie okazało że po "myciu" ktoś ścierą wytarł i miałem rysę na klapie bagażnika. I nie wypolerowali bez gadania tylko musiałem sie wykłócic o to. Dobrą firmę poznaje się po tym nie jak sprzedaje ale jak załatwia reklamacje. Tu wizerunek firmy ucierpiał ale z tego co wiem to trafiłem do najmniej kumatego doradcy serwisowego. :wink:

szkoda, ale za 25kPLN to sobie może drżeć i rzęźić. Koniec końców to stary samochód :szeroki_usmiech

Komentarz

• eR_
              Rider
              • 2005
              • 411

wymienili soft? i juz nie poszapuje?
              Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
              Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

• Masmo
                L&K
                • 2005
                • 1145

.... Wymienili soft....
                Znaczy miałeś chipsa? Czy seria? ASO wymienia program?
                Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• moonwalker37
                  Classic
                  • 2006
                  • 18

Masmo, źle się wyraziłem, wgrali poprawioną wesję fabrycznego programu. I pomogło. Muszę przeprowadzić jeszcze jakąś jazdę testową w najbliższy weekend gdzieś poza miastem.

Virusa póki co nie mam jeszce bo za często jeżdżę do serwisu :diabelski_usmiech .

Czy wam też zacina się w OII funkcja komfort otwierania bagażnika z pilota? Jak dłużej postoi to się nie otwiera z pilota. Wymienili mi mikrostyki i nadal jest problem. Sewris pooki co jest bezradny a ja już nie mam ochoty dymać do nich co 3 dzień :roll:

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Czy wam też zacina się w OII funkcja komfort otwierania bagażnika z pilota? Jak dłużej postoi to się nie otwiera z pilota. Wymienili mi mikrostyki i nadal jest problem. Sewris pooki co jest bezradny a ja już nie mam ochoty dymać do nich co 3 dzień :roll:
                    never (odpuk odpuk), jakis ciekawszy egzemplarz trafiles, czy co :roll:
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• moonwalker37
                      Classic
                      • 2006
                      • 18

szkoda, a ja wiem dlaczego tak jest. Bo moja najkochańsza żona uparcie twierdziła że jak kupimy nowy samochód samochód to nie będzie się psuł :szeroki_usmiech

A tak na marginesie to czy słyszysz delikatny jęk jak turbo się zaczyna kręcić? Bo nie wiem czy to norma czy mam się z nimi kłócić o to że towar nie zgodny z umową. Podobno 2 lata w sądzie i wygrana pewna :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

A tak na marginesie to czy słyszysz delikatny jęk jak turbo się zaczyna kręcić?
                        tym sie nie przejmuj, ja tak mialem dotychczas w kazdym turbolocie, w tym rowniez

a w ogole to wyluzuj troche, bo zdrowe stracisz przy tej furze :idea: :diabelski_usmiech
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• ProSzeK
                          Drive
                          • 2006
                          • 43

czy wasze O II tez puszczaja dymek... bo juz drugi przypadek jak widziałem kopcenie w octawiankach II. Na marginesie dodam ze moja fabia nie pusci zadnego dymka z ma silnik 1.9 TDI
                          SKODA FABIA
                          1.9 TDI 101 PS

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez ProSzeK
                            czy wasze O II tez puszczaja dymek... bo juz drugi przypadek jak widziałem kopcenie w octawiankach II. Na marginesie dodam ze moja fabia nie pusci zadnego dymka z ma silnik 1.9 TDI
                            nadus bardziej ten prawy pedal, to tez ci baka pusci, to diesel w koncu :szeroki_usmiech
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• ProSzeK
                              Drive
                              • 2006
                              • 43

niestety nie... cisnełem go wczoraj w podłoge i nic a nic zadnych spalin zero.... byłem wczoraj u mechaniora bo podejrzewałem przepywke itp..... obok stała audi A4 200 tys przebiegu i czarno było za nia...
                              SKODA FABIA
                              1.9 TDI 101 PS

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

ProSzeK, Szukasz dziury w calym, przejechalbys sie za moja seria, to bys zobaczyl dym i to raz wielki, a raz maly :diabelski_usmiech

Przygladnij sie na drodze, jaki odkurz, a czasem jaka zaslone dymna zostawiaja za soba silniki Forda TDCi szczegolnie.

A jak to Audi jest juz zjezdzone na maxa to tez bedzie snulo za soba dym. Jak brakuje Ci dymu to zaloz boxa, zaraz zobaczysz jak auto moze dymic :twisted:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• ProSzeK
                                  Drive
                                  • 2006
                                  • 43

Maicroft przyznam Ci racje ze widziałem równiez Forda Mondeo TDCI i kopcił jak głupi i to nie przy jakims tam butowaniu. Ale zdziwka mni złapała bo fura całkiem całkiem xenonki i inne bajery... Dlatego dziwie sie ze i octavia II kopci...
                                  SKODA FABIA
                                  1.9 TDI 101 PS

Komentarz

• greszczyn
                                    Elegance
                                    • 2005
                                    • 893
                                    • Nissan

moonwalker37 - w O II z 2,0 mam podobny ..... " jęk "
                                    Czy jest to takie : " uuuhhhu " , bądż dzwięk " hukającej sowy" lub " przeciągu " ?
                                    W ubiegłym roku , przy przebiegu około 8 tyś zgłosiłem to serwisowi ....... i Ci " sprawni inaczej " chcieli po długich wsłuchiwaniach , w moim samochodzie wymieniać rozrząd :? . Prawdopodobie dzwięki jakie słyszysz to efekt pracy tubiny .

Ciekawe , że ten odgłos pojawia się ( u mnie ) tylko jak jest ciepło ( latem ) . Zimą jakoś nie zauważyłem by " sowa " dawała się we znaki .
                                    Kolega Jabar1975 też ma " puchacza" - sprawdzone "słucholeptycznie "

Moja zaczęła i to dość mocno ( coś a' la Purchawa :lol szczególnie podczas przyśpieszania z pedałem wciśniętym w podłogę . Myslałem ,że to wina mojego PSJ , który uskuteczniałem ostatnio , ale po przedmuchaniu wydechu dalej kopci .... swołocz :evil:

Komentarz

• Dusia
                                      Rider
                                      • 2004
                                      • 336

Re: Głośna oktawia II?

Zamieszczone przez neptunX
                                      Witam,

Jeszcze raz witam serdecznie -dopiero zaczynam więc mogę pytać o głupoty proszę o wyrozumiałość.

Mam Oktawkę II niedawno -
                                      neptunX
                                      : :haha: octavia przez "k"i "w" dobre :ups: ad:

Komentarz

• lonerr
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 402

Witam, ponad pół roku używam otwierania klapy z pilota, nie mialem problemu, nawet w zimemoonwalker37, Co do kopcenia to przy kickdown nie ogladam sie w lusterko zeby nie przyczaić barierki na zakrecie itp rzeczy. Bedzie trzeba kogos za Octavka puścić niechaj mnie oświeci, czy kopci czy nii ten traktor .
                                        Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
                                        Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• wojtek krasko
                                          Classic
                                          • 2006
                                          • 16

co do dymka w O II mtsle ze jes to efekt opoznienia pracy turiny wzgledem dawki paliwa.
                                          a wiec gdy wcisniemy pedal do "obucha" dawka paliwowa sie zwiekrzy ale turbina potrzebuje czasu na rozkrecenie sie i w tym momencie nastspuje zwiekrzenie zadymineia spalin co objawia sie dymkiem z rury. tak przynajmniej mysle a moze sie myle. dopiero w tym zaczynam. pozdrawiam serdecznie wszystkich klubowiczow.

ps. co do tej (sowy?) tez ja mam u siebie w o II na zimnym silniku i jeszcze sie ty nie zainteresowalem, natomiast mam stuki przy redukcji z 3 na2 jak zwalniam (DSG) czy ktos cos wie na ten temat?
                                          pracuje w serwisie vw i nikt sie na to nie skarzyl :cry:
                                          sorki za ortografie :szeroki_usmiech
                                          hekla iceland

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

IMO kazdy silnik diesla jak mu sie wcisnie gaz do dechy BEDZIE dymil, pomijam te z filtrami czastek stalych, bo tych nie widzialem puki co live.

Sowy w 1.9 nowym to ja nie slyszalem, chyba jest to tylko 'dolegliwosc' 2.0 TDI. No i jeszcze slychac jak opony wolaja, zeby wolniej, bo sie slizgaja :lol: Stuki, przy hamowaniu hamulcem czy jak sam hamuje, ja tam nic nie slysze.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• wojtek krasko
                                              Classic
                                              • 2006
                                              • 16

odp.byla udzieloana na pytanie donosnie oII tdi, a nie na temat diesla bo co do zadymienia spalin w dieslu mozna by podebatowac (doladowania kombinowane)ale tu nie o to chodzi.
                                              jesli chodzi o stuki to chodzi o redukowanie z 3 na 2 bieg w oII z 1.9 z dsg. czy ktos moze cos na ten temat slyszal?
                                              A i jesli moze ktos wie cos na temat dystansow z mdf-u do oII i czego do wytlumienia drzwi?
                                              a "sowa" istnieje i jest do wyjasnienia :lol: pozdrawiam
                                              hekla iceland

Komentarz

• Spider
                                                Drive
                                                • 2005
                                                • 95

Co do stuków, to kiedyś widziałem opis i rozwiązanie takiej sytuacji na angielskim forum.
                                                To był... kulający się pod siedzeniem termos :lol:
                                                U mnie nic nie stuka.
                                                Spider
                                                ---------------
                                                Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• wojtek krasko
                                                  Classic
                                                  • 2006
                                                  • 16

no widze ze mamy identyczne autko. niestety termosu nie woze ale fajnie ze sie odezwales. moze zechcialbys mi pomoc zweryfikowac te stuki? tak wiec gdy dolatuje do czerwonych swiatel i skrzynia mi redukuje to z 3 na2 mam stukot tak jakby satelity na dyferencjale. mozesz sie wsluchac czy masz cos takiego? jesli nie to zamowie nowa skrzynie
                                                  bo mam to juz od 5tys. km. a aut ma dopiero 20tys.
                                                  hekla iceland

Komentarz

• Spider
                                                    Drive
                                                    • 2005
                                                    • 95

Żadnych dziwnych stuków u mnie, czasami lekko szarpnie jak się dodaje gazu w momencie redukcji z 3 na 2, ale to podobno normalka. Przebieg mam ponad 47 tys. km.
                                                    Spider
                                                    ---------------
                                                    Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

Pracuję...